zaterdag 9 februari 2013

Water kefir

Een tijdje terug vond ik op prikbord een advertentie over Kefir. Kijk hier even voor uitleg. Deze man wilde anderen ook van de voordelen van dit plantje laten profiteren. Het is een 'yoghurtplantje' wat met een beetje zorg, water, suiker en gedroogde vruchten goed groeit. Het zorgt dat je een prikkelend/licht bruisend drankje krijgt wat gemengd met wat sap of siroop ook nog lekker is (mits gekoeld) en héél gezond.(soort Yakult) Het is even zoeken wat/hoe je zelf het lekkerst vind.

Ik schreef deze man dat ik ook wel wat wilde maar dan graag water kefir omdat ik niet goed tegen melkproducten kan. Een week later lag er wat in de brievenbus. Zomaar een klein beetje dus ik ben direct aan de slag gegaan hiermee. Het plantje lijkt op van dat spul wat je bij je bloemen kan doen of je drijfkaarsjes in kan leggen  van die doorzichtige korrels.


hier met abrikozen als gedroogde vruchten

Ik had nog een weckpot deed daar het schoon gespoelde plantje in
- 3 eetlepels (riet)suiker of honing (ahorn of agavesiroop heb ik nog niet uitgeprobeerd)
- 1 ltr water
- handje rozijnen

Ik zette de pot in de vensterbank want het mag niet in het zonlicht maar moet wel op kamertemperatuur. Zo laat je het 2 dagen staan wat best leuk is want het gaat een beetje borrelen en het plantje en de rozijnen dwarrelen van boven naar beneden net zoals een lavalamp.

Na 2 dagen schenk je de pot leeg in een plastic vergiet en vangt het vocht op in een schone fles. Deze zet je in de koelkast en laat 'm 2 dagen rusten. Nadat je er wat sap of  siroop bij hebt gedaan is het gereed om te drinken.

Zoals ik al zei is het een plantje dat groeit zodat ik nu ipv een klein beetje 2 weckflessen heb staan en omdat ik net als deze man iedereen ervan wil laten profiteren en het zonde vind om het weg te gooien wil ik dit graag delen met anderen.
Als je dit ook graag wil uitproberen laat het me dan weten en ik zal je tegen verzendkosten wat toesturen.

Let op!! Dit plantje kan niet tegen ijzer dus wanneer je de vruchten eruit haalt(deze gooi je weg zijn, smakeloos geworden) en/of door roert of overschenkt je dit met plastic lepels/vergiet doet

2 opmerkingen:

petronille zei

Nostalgie!!! Ik heb dat 35 jaar geleden in Frankrijk geprobeerd. Beurk (Frans voor bah). Ik vond het niet lekker, wel spannend om te zien hoe het werkt. Succes ermee!

Marbada zei

Ik vind het wel lekker met wat siroop of citroen of druivensap maar wel goed koud. haha anders is het idd Beurk!!