donderdag 16 september 2010

Hebberig / Greedy

Afgelopen zondag was ik al heel vroeg op pad met emmer en snoeischaar.
Ik had een paar weken eerder ergens vlieren zien staan helemaal vol met schermen.
Ik hoopte dat niemand anders op het idee gekomen was om de vlierbessen te plukken. Het had die nacht flink geregend en de schermen met bessen bogen dan ook flink door dus het was makkelijk knippen. De eerste struik was bijna leeg zover ik erbij kon en mijn emmer vol. Nadat ik die geleegd had thuis vond ik het zonde om de rest te laten hangen en ging dus weer terug gewapend met emmer en schaar want ach als de natuur je dan gratis voorziet van fruit moet je dat niet afslaan toch...??
De rest geplukt en zag dat een meter verder er nog een vlier stond...... Al met al had ik dus zo'n 8 kilo vlierbessen. Het bleek aan het einde van de dag dat mijn ogen toch iets groter waren dan mijn tijd... ik had de hele dag de bessen eraf staan frutselen en had inmiddels 5 kilo bessen in schalen zitten. De rest heb ik ik met steeltjes en al (op de hoop dat dat gaat) in de vriezer gestopt.

Inmiddels zijn de bessen omgevormd tot weer zo'n 10 potten jam en 10 potten saus.

Ik heb nog nooit zoveel lieveheersbeestjes, oorwurmen en spinnen bij elkaar gezien, dus ook dat kwam er nog bij. Een hele dag al dat vee weer naar buiten werken.

Er heeft een heel stuk in de Buitenleven gestaan over Vlieren daar stonden nog genoeg weetjes in over de vlier bloesems, bessen, bast en bladeren die ik nog niet wist. Ook medicinaal gebruik enzo.

Last sunday I went armed with bucket and garden shears to pick some elder berries.
I thought it would be a waste when I wouldn't pick them all so I went twice and had 2 buckets full of berries, it was about 8 Kilo. After a days hard work picking the berries from the twigs I began to see that I had been to greedy. I now had 2 bowls of berries, 5 kilo together... so I put the other 3 kilo in the fridge with twigs and all (I hope that will work).

The Berries are now trasformed in 10 jars of Jam and 10 jars of sauce.

I didn't know that elder and the elderberries are used for medicinal use. The cooked berries(uncooked they are a bit poisen) are really good when you have a cough or sore throat for instance. You can also use the leaves, the treebark or the blossoms.

Deze vond ik ook nog een struik verder, zwarte rozenbottels..... echt mooi!! Zouden deze ook te eten zijn??

These I found a bush further, black rosehips....... really beautiful!! Would these also be edible??

5 opmerkingen:

lupineke zei

Wat super dat je zo veel vlieren hebt kunnen plukken! Ik was het ook van plan, maar het is er nog niet van gekomen, dus ik hoop dat ik niet te laat ben... Je had wel een heel grote hoeveelheid bij elkaar geplukt, tja, dan valt het verwerken niet altijd mee! Die zwarte rozebottel heb ik nog nooit gezien, wat bijzonder!

Ammerins zei

Heerlijk he! Volgens mij heb ik hier in de stad het alleenrecht, want nergens is nog geplukt... Ik heb een paar flessen heerlijke vlierbessensap, ook lekker door de brintaaaaa. Misschien maak ik inderdaad ook nog even een pot jam, en siroop... Als ik dit weekend nog tijd heb!

jacqueline zei

Wat een werk heb je verzet,bohhhhhhh.kheb dat ook eens gedaan toen ik nog bramen had staan,op het laatst wist ik niet meer waar ik de bramen moest laten.Het verwerken ervan was ook al een zootje.Bramen zitten vol met pitten en de sapcentrifuge zat constant verstopt.Vlierbessen zijn ookal zo klein dus ik denk dat je ontzettend veel geduld hebt om dat te verwerken tot jam.
leuke blog heb je trouwens:-)

Anoniem zei

Zoooo...hard gewerkt!

Zwarte rozenbottels,nooit gezien.Maar ze zien er wel leuk uit!!

Fijn weekend, groetjes Thea

wil zei

eranmedit is wel iets later dan het laatste bericht en hoop dat het nog gelezen word. afgelopen zaterdag (22 sept.2012)maakten wij een wandeling van IJmuiden door de duinen naar Herenduin.
Daar vonden wij ook zwarte rozenbottels. Zou ook graag willen weten of ze te eten zijn. Zien er prachtig uit.
wil