zaterdag 25 augustus 2018

Jarlshof 10 juni 2018

Ik ga jullie nog een tijdje vervelen met foto's en verhalen van Shetland omdat ik dit gewoon niet in 1 post kan proppen. 
Te veel, te mooi en ik kan gewoon niet kiezen welke foto's ik zal plaatsen...........

Na Ness of Burghi rij ik door naar Jarlshof.

Een soort van Settlement waar 4000 jaar bijelkaar komt.
Leuk om te zien hoe er vroeger gebouwd werd en er tussendoor te lopen en je in te beelden dat je in het huis staat en waar je slaapplaats zou zijn en dergelijke. Ik ben gek op dit soort dingen.


Er staan aardig wat van deze Brochs op Shetland.
De muren zijn minstens 1 meter dik,
geweldige huisvesting en uitkijktoren over de zee.Ook is het zo gebouwd dat zodra je binnen bent, ondanks dat er geen ramen in zitten de wind totaal wegvalt. Dat heeft deze vogel schijnbaar ook ondervonden.
Als ik het goed begrepen heb woonde de mensen hier rustig en vredig jaagde en viste wat totdat de vikingen kwamen, het dorp opeisden en de mensen als slaaf gebruikte.
in het winkeltje koop ik nog een paar boeken van en over Shetland en ga weer terug naar mijn huisje aan Spiggie Loch.


Geweldig 4000 jaar op een klein stukje grond, welke waarschijnlijk wel iets groter is geweest en al gedeeltelijk in zee is verdwenen, dan nog vind ik het heel speciaal om hier rond te mogen lopen en dit alles te zien en te ervaren.

Het is nog heerlijk weer en ik ga op de omheining bij de paardjes zitten bij het Sumburgh hotel waar ik mijn auto heb geparkeerd met een bakje koffie en pluis nog wat geraapte wol uit omdat hier natuurlijk zand, mos en takjes inzit. Terwijl ik daar heerlijk in het zonnetje zit zie ik een van mijn hutmaatjes voorbij wandelen, jammer genoeg is ze net te laat om Jarlshof te bezoeken dus we kletsen de paar dagen even bij, leuk om haar weer even te ontmoeten.


Eenmaal thuis kan ik nog genieten van het avond zonnetje over het meer.


Na het eten spin ik nog wat van de gepluisde wolletjes. Ik ben geen voorstander van vuile wol spinnen maar nu gaat het even niet anders.


Aangezien het tegen midzomer is, is dit het donkerste en dit is rond 23.30 en om 3 uur vannacht schijnt de zon alweer volop..........


2 opmerkingen:

Knutselpret zei

Mooi vwrslag en je spinnewiel mee ?? Gaaf

DagelijkseOnzinDingen zei

Heel leuk om je verslagen van je reis naar Shetland te lezen. Ik vind de detective serie Shetland zo leuk om te kijken omdat je daar ook mooie beelden van het eiland ziet en het is zo leuk om dat in jouw blog weer voorbij te zien komen.

Dus wat mij betreft mogen er nog wat volgen.

Groet,
Annemarie